STANJE KOŽE

Kada govorimo o stanjima kože, susrećemo se sa terminologijom : osetljiva, dehidrirana i zrela koža. Zahvaljujući stanju organizma, usled delovanja spoljašnjih i unutrašnjih faktora, koža će odreagovati odgovarajućim stanjem što predstavlja odgovor na različite uticaje. Iz tog razloga, razlikujemo nekoliko stanja kože.

Osetljiva koža

Osetljivost kože je stanje koje se javlja kod sva tri pomenuta tipa: masne, mešovite i suve. Koža može biti osetljiva trajno, povremeno ili patološki. Takva koža se lako iziritira, zacrveni i reaguje na svaku promenu.

Može se manifestovati pucanjem kapilara koje izaziva nedovoljna elastičnost kože koju uvećava konzumacija začinjene hrane, alkoholnih pića, hladnoća i dejstvo ultraljubičastih zraka.

Dehidrirana koža

Dehidrirana koža nema dovoljno vode u sebi. To može biti bilo koji tip kože, pa čak i masna koža. Simptom dehidrirane kože je zatezanje usled bilo kakvih mimičkih reakcija, teško prihvata šminku i kreme koje nisu hidratantne. Uzrok dehidriranosti može biti različit, tj. dehidriranost mogu izazvati kako unutrašnji, tako i spoljašnji faktori.

Prilikom čišćenja koriste se blagi preparati bez alkohola i kreme koje su više hidratantne a manje masne.

Zrela koža

Zrela koža je koža koja gubi elastičnost, opada joj tonus i vidljivi su znaci starenja na šta ukazuje pojava finih linija – bora. Zbog procesa koji se dešavaju u epidermisu, broj ćelija elastina se smanjuje. Posle 45. godine starosti njihova sinteza prestaje, kolagenska vlakna se opuštaju i nivo hijaluronske kiseline se smanjuje.

Uzroci starenja kože mogu biti untrašnji ( sporiji dotok krvi i genetika) i spoljašnji ( sunce, zagađenje, pušenje, ishrana i nedostatak nege).

Ono što posebno  treba  naglasiti  jeste – ne bi trebalo da leći uveče  sa šminkom i da redovno, ujutru i uveče,  treba očistiti kožu lica i vrata.

Kako bismo omogućili koži da što duže ostane vitalna, jedra i prosvetljena potrebno je da je negujemo na pravilan način.

 

Autor teksta Milica Stojanović

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje celog ili delova članaka objavljenih na ovom web sajtu, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.